There are 20 stations from Howrah to Burdwan (both inclusive). Distance between two successive stations is 5 km. A train leaves ×Howrah at 8 am and reaches Burdwan at 11 am. It halts in every station for 2 minutes. Find the velocity of the train.

2 Answers

+4 votes
19 stops * 5 km = 95 km( total Distance)
Time halted : 18 stations * 2min = 36 min
Total time the train moved: 3*60 min - 36 min = 144 min

Velocity= 95*60 / 144 kmph = 39.58 kmph = 40kmph(Approx.)
answered Sep 7, 2014 by yash.kasarabada
–1 vote
Since there are 20 stations between Howrah and Burdwan and at each station it halts for 2 minutes.
Total Time that it have halted in all 20 station is 20*2=40 min.=2/3 hrs

Total time from Howrah to burdwan is 3 hrs in which total halt time is 2/3 hrs.
So total time in which the train has traveled      is         

3-2/3=7/3 hrs
Distance between Howrah and Burdwan is 19*5=115 km

so velocity is 120 /  7/3 =  115*3/7=345/7 km/hr
answered Aug 19, 2014 by rajatcoder11
Sorry...
you missed that 19*5 = 95 , not 115
...